Ben ik verplicht mee te werken aan een (Islamitische) echtscheiding?

Wij zijn in Iran getrouwd en wonen al tien jaar in Nederland. Nu wil mijn vrouw scheiden, maar ik wil dat niet. Kan ik die scheiding tegenhouden?

In Nederland is maar één echtscheidingsgrond: duurzame ontwrichting van het huwelijk. Als één van jullie stelt dat dit het geval is, is dat voldoende voor een echtscheiding. De rechter gaat dat niet onderzoeken. Uitzondering geldt voor mensen die niet in staat zijn hun wil te bepalen, zoals vérgaande dementie. Maar die zaken komen zelden bij de rechter omdat de advocaat als filter werkt.
Voor Islamieten kan het ook belangrijk zijn dat er ook een Islamitische scheiding komt. In Nederland mag je niet tegen je zin getrouwd blijven. Nederland is tegen huwelijkse gevangenschap. Daarom is in de wet geregeld dat je bij de Nederlandse rechter een bevel kan vragen tot medewerking aan de religieuze scheiding. Dat kan tegelijkertijd bij het verzoek voor de Nederlandse echtscheiding, maar kan ook in een aparte procedure. In de wet is ook een plicht tot medewerking aan een religieuze scheiding opgenomen tenzij dit in redelijkheid niet kan worden gevergd door zwaarwegende belangen. Bijvoorbeeld als de vrouw geheel onverzorgd achterblijft. Een scheiding kan in sommige gevallen wel effect hebben op de bruidsgave als die niet of niet geheel is betaald. Dat ligt aan wat op de huwelijksakte staat en de redelijkheid en billijkheid.

Meer weten over een onderwerp?