Omgangsregeling kinderen

Welke omgangsregelingen zijn er mogelijk?

Co-ouderschap: de kinderen verblijven de helft bij vader en de andere helft van de tijd bij moeder. Dat kan zijn bijvoorbeeld de even weken bij vader en de oneven weken bij moeder, maar ook zondag tot woensdagmiddag bij vader en van woensdagmiddag tot zondagochtend bij moeder. Hierop zijn heel veel variaties te bedenken, en dit moet worden afgestemd op de mogelijkheden van het gezin. Co-ouderschap lukt in het algemeen niet als de ouders verder van elkaar wonen of de ouders niet met elkaar kunnen communiceren. De kinderen moeten naar dezelfde school blijven gaan.

„Ik vind het belangrijk dat ze contact met hun vader hebben„

Omgangsregeling: de kinderen wonen bij de ene ouder en hebben omgang met de andere, de niet-verzorgende ouder. Vaak is dat eenmaal in de veertien dagen een weekend en de helft van de schoolvakanties aaneengesloten. Steeds vaker gaan kinderen ook een dagdeel door de week naar de niet-verzorgende ouder. Goed contact met beide ouders is bijna altijd in het belang van kinderen.

Om de kosten te delen komt het vaak voor dat beide ouders de kinderen bij de ander ophalen.

Het gebeurt zelden dat kinderen zelf geen omgang willen. Als zij dit zeggen is het vaak een loyaliteitskwestie jegens de verzorgende ouder. Hierbij kan de verlatingsangst een rol spelen. Wanneer er sprake is van kindermisbruik of mishandeling ligt dat anders. Dan moet onderzocht worden of omgang wel in het belang van het kind is.