Zwanger en minderjarig.

Onlangs ben ik er achter gekomen dat ik zwanger ben. Ik ben 17 jaar en woon nog bij mijn ouders. Zij weten er nu van en zullen mij en mijn kindje helpen zodat ik mijn school kan afmaken. Krijgen mijn ouders nu automatisch gezag over mijn baby omdat ik nog onder hun gezag sta? Helpt het als ik nu ga trouwen?

Omdat jij minderjarig bent, sta jij automatisch onder het gezag van jouw ouders. Maar dat geldt niet voor jouw baby. Als jij op het moment dat jouw baby wordt geboren nog minderjarig zal zijn, kan je de volgende acties (laten) ondernemen:
1. Via de rechtbank kan je al tijdens je zwangerschap vragen om jou meerderjarig te verklaren. Bij de geboorte heb je dan automatisch gezag over jouw baby en jij valt dan niet meer onder het gezag van jouw ouders.
2. Familie van de baby en de Raad voor de Kinderbescherming kunnen door de rechter tot voogd worden benoemd; zij kunnen het verzoek daarvoor indienen.
3. De meerderjarige verwekker van je kind kan na de geboorte het gezag vragen. Hij moet dan eerst (met jouw toestemming) het kind erkennen, zodat hij in familierechtelijke verhouding tot de baby komt te staan. Erkenning kan alleen door vaders van 16 jaar en ouder. Is de vader ook 17 jaar, dan kan hij wel met jouw toestemming erkennen maar geen gezag krijgen.
Trouwen kan je volgens de huidige wetgeving pas als je 18 jaar of ouder bent, dus dat geeft geen oplossing voor het gezag. Daarbij is trouwen een grote beslissing met meer gevolgen voor de toekomst. Denk daar dus goed over na voor je deze grote stap maakt. Er komt nu al genoeg op je pad met de geboorte.

Meer weten over een onderwerp?