Wat is een redelijke alimentatie voor student?

Mijn ouders zijn gescheiden en nu wil ik een bijdrage van mijn ouders vragen voor mijn studie. Maar wat is een redelijk bedrag voor een 19 jarige HBO student om te vragen?

Voor kinderen jonger dan 18 jaar zijn tabellen waaruit je kan afleiden wat de behoefte is. Die zijn er niet voor jong-meerderjarigen. Redelijk is om uit te gaan van de WSF-norm (circa € 921) per maand. Dit bedrag is opgebouwd uit de DUO lening en de aanvullende beurs. Daarbij komt de premie van de zorgverzekering. De zorgtoeslag komt niet in mindering omdat daarmee al rekening is gehouden in de WSF-norm.
Dit bedrag is voor al jouw kosten. Als jij bij een van jouw ouders inwoont, betaalt die deels in natura voor onder meer huisvesting en mogelijk ook voeding. Nu jij weet wat jij ongeveer kost, kan je daarna berekenen hoeveel ieder van jouw ouders daarin hoort bij te dragen. Dat doe je naar verhouding van ieders inkomen (en rekening houdend met niet-vermijdbare schulden van hen). Let wel: niet het hele inkomen van jouw ouders is beschikbaar voor alimentatie. Maar zolang jullie in onderling overleg tot een bijdrage kunnen komen, weet je in ieder geval wat jij kost en kan jij samen met jouw ouders kijken wie hoeveel wil en kan bijdragen. Als je tekort komt, kan je altijd nog een berekening laten opstellen voor hun draagkracht.

Meer weten over een onderwerp?