Spijt van het huwelijk.

Wij zijn in juli van dit jaar getrouwd zonder huwelijkse voorwaarden. Het is mijn tweede huwelijk en ik dacht dat dit voor de rest van mijn leven was. Nu geeft mijn echtgenote aan dat zij het toch niet ziet zitten en wil scheiden. Moet ik nu al mijn bezittingen met haar delen? En de lening die ik vorige maand op mijn naam heb afgesloten voor haar reis naar haar familie in het buitenland?

Als je bent getrouwd na 1 januari 2018 geldt een beperkte gemeenschap van goederen. Dit betekent dat alles wat al van jou was, gewoon van jou blijft. Dus had je al een huis en auto, dan blijven die van jou. Lastig kan het soms zijn met het saldo van de bankrekening. Maar ik neem aan dat je het saldo per de trouwdatum nog wel kan achterhalen. Dit saldo blijft ook van jou. Is het daarna toegenomen, dan valt die toename wel in de gemeenschap van goederen. Maar ook alles wat je na de trouwdag samen hebt gekregen of gekocht van jullie inkomen. Heeft een van jullie een geldprijs gewonnen na de trouwdatum, dan valt die in de gemeenschap van goederen. Dat geldt ook voor erfenissen of schenkingen, tenzij bij testament of bij de schenking is bepaald dat dit daar niet in valt. De lening valt ook in de gemeenschap van goederen en jullie zijn beide gehouden om de helft te voldoen. Als een van jullie het hele bedrag terugbetaalt, dan is de ander gehouden om zijn/haar helft aan de ander te vergoeden. Dat de lening is afgesloten voor een vakantie van een van jullie is juridisch niet relevant. Dat is nu eenmaal de consequentie van de gemeenschap van goederen.
Het laatste kwartaal 2019 geldt bij ons kantoor het actietarief van € 160 ex btw//€ 193,60 incl voor alle specialistische hulp binnen het familierecht en kinderontvoeringszaken. Zie mijn column van week 40.

Meer weten over een onderwerp?