Scheiding uitstellen

Ons huwelijk is voorbij en ik ben er echt helemaal klaar mee. Mijn vrouw werkt niet omdat ze zegt moe te zijn en als ik thuis kom na een lange werkdag, heb ik de kinderen bij de opvang opgehaald en kan ik ook nog eens het huishouden doen. Hoe kan ik zo snel mogelijk scheiden?

Een scheiding gaat meestal het snelst via mediation. Jullie moeten een ouderschapsplan hebben om te kunnen scheiden. En het is ook heel prettig om ook een convenant te hebben, zodat de rechter die alleen nog maag hoeft te bekrachtigen. Aan de hand van de tijdens de mediation gemaakte afspraken, maakt jullie VFAS advocaat-mediator deze stukken voor jullie op. De procedure bij de rechtbank gaat dan vrij snel. Maar ik jouw geval kan je misschien beter even wachten met die scheiding. Op 1 januari 2020 veranderen de regels voor partneralimentatie. Omdat jouw vrouw niet werkt, zal zij daar vast aanspraak op willen maken. Vraag je de echtscheiding voor de jaarwisseling aan, dan geldt een termijn van 12 jaar waarop zij recht heeft op partneralimentatie. Doe je dat daarna, dan is dat maximaal 5 jaar in jouw geval. Uiteraard geldt altijd dat er behoefte moet zijn en draagkracht. Maar ook als zij in de bijstand zou terecht komen, heeft de gemeente het recht om de bijstand op jou te verhalen. En wel zolang de alimentatietermijn loopt.
Het laatste kwartaal 2019 geldt bij ons kantoor het actietarief van € 160 ex btw//€ 193,60 incl voor alle specialistische hulp binnen het familierecht en kinderontvoeringszaken. Zie mijn column van week 40.

Meer weten over een onderwerp?