Nieuw huwelijksvermogensrecht per 1 januari 2018.

Wij willen in september dit jaar trouwen en mijn ouders willen mij een aanzienlijk bedrag schenken. Zij willen dat ik dit gebruik voor de aflossing van mijn hypotheek, zodat de lasten lager worden. Maar als we ooit gaan scheiden willen ze dat het geld niet met mijn vrouw moet worden gedeeld. Hoe regel ik dat?

Als je voor 1 januari 2018 trouwt geldt de wettelijke gemeenschap van goederen. Zonder huwelijkse voorwaarden is alles van jou en je vrouw samen: alle bezittingen en alle schulden. Mochten jullie ooit scheiden dan moet je alles tussen jullie delen wat op dat moment aanwezig is. Als er een schenking wordt gedaan die niet in de gemeenschap moet vallen, zullen je ouders dit bij de schenking moeten bepalen. Ik adviseer dit bij de bankoverschrijving te laten vermelden en dat bewijs heel goed te bewaren.
Trouw je na 1 januari 2018, dan geldt het nieuwe systeem: alles wat je op dat moment hebt, blijft van jou. Ook in dit geval zal je het bewijs moeten bewaren wat je dan hebt: print van de bankrekening met saldo, foto’s van je bezittingen met een datum erop en bij voorkeur een lijst van alles wat je hebt met een handtekening van jou en je aanstaande erop. Die lijst kan je ook van haar bezittingen maken. Heb je een eigen onderneming, dan adviseer ik je toch huwelijkse voorwaarden te maken om te voorkomen dat de waardestijging ervan toch bij een eventuele scheiding moet worden gedeeld. Neem dan geen verrekenbeding op, omdat ook dat bij scheiding meestal problemen geeft.

Meer weten over een onderwerp?