Huis in Marokko. (2)

Ik ben Nederlander en Marokkaan. Mijn vrouw ook. Wij zijn 9 jaar geleden getrouwd in Marokko, maar we hebben daar nooit gewoond. Ook ik heb een huisje in Marokko voor de vakantie. Dat huis staat op mijn naam. Is dat huis dus alleen van mij?

Hierbij kan ik gelijk rechtzetten wat in mijn vorige column onjuist is vermeld. Als het Marokkaans recht van toepassing is en na verloop van 10 jaar het Nederlands recht, blijft alles van jou wat al volgens het Marokkaans recht van jou was. Dat valt dus nooit in de Nederlandse gemeenschap van goederen. Wel alles wat na die 10 jaar is gekocht of gekregen.
Als jullie in Nederland wonen en naar Marokko zijn gegaan om te trouwen, zonder daar te blijven wonen, dan is het Nederlands huwelijksvermogensrecht van toepassing. Jullie zijn dan in gemeenschap van goederen getrouwd. Het maakt dan niet uit dat jullie in het buitenland zijn getrouwd. Als je een huisje in Marokko hebt, terwijl je in gemeenschap van goederen bent getrouwd, valt dat huis ook in de gemeenschap van goederen. Het maakt dan niet uit dat het huis in het buitenland staat en dat het alleen op jouw naam staat. Dat is belangrijk om te weten, bijvoorbeeld bij de ontbinding van het huwelijk (scheiding of overlijden). Dat kan uitmaken bij de erfbelasting of bij de verdeling als jullie gaan scheiden. Wil je dan anders geregeld hebben, dan kan je huwelijkse voorwaarden maken. Heb je het huis gekocht van een erfenis of schenking, waarbij is bepaald dat het niet in een gemeenschap van goederen valt, dan is het alleen van jou. Je moet dat dan wel kunnen bewijzen.

Meer weten over een onderwerp?