Heb ik recht op omgang met mijn kind?

Ik heb een paar jaar een relatie gehad. We woonden ongehuwd samen en wilden een gezinnetje. Dit jaar is onze zoon geboren. Een paar weken na de geboorte heeft mijn ex de relatie verbroken. Ik heb mijn kind niet mogen erkennen. Ze wil niet meer dat ik contact opneem om mijn zoon te bezoeken. Heb ik nog rechten?

Ook vaders die hun kind niet hebben erkend, hebben recht op omgang en contact met hun kind. Er is tussen jullie “family life”. Kinderen ontlenen hun identiteit aan beide ouders. Het is daarom ook in het belang van jullie zoon dat er contact is. Er is ook sprake van een “nauwe persoonlijke betrekking” tussen jou en jullie zoon. Deze maakt een belangrijk deel uit van jouw identiteit en daarmee van jouw privéleven. Het zou kunnen dat het onthouden van omgang in strijd is met artikel 8 van het Europees verdrag van de rechten van de Mens. Dit artikel beschermt jouw privéleven. Bovendien rust op de moeder de wettelijke verplichting om de band tussen vader en zoon te stimuleren. Kortom, er is een basis. Hoe nu verder? Je kan moeder vragen of zij bereid is om via mediation afspraken te maken over de erkenning en omgang. Als zij dat niet wil, dan kan je via een kort geding op korte termijn een omgangsregeling bij de rechter vragen. Voor de lange termijn zal je daarnaast nog een bodemprocedure moeten voeren voor een definitieve omgangsregeling en de erkenning. Voor zowel de mediaton als de erkenning kan je terecht bij advocaten van de VFAS (www.verder-online.nl).
Het laatste kwartaal 2019 geldt bij ons kantoor het actietarief van € 160 ex btw//€ 193,60 incl voor alle specialistische hulp binnen het familierecht en kinderontvoeringszaken. Zie mijn column van week 40.

Meer weten over een onderwerp?