Ex zit dwars bij gezag.

Komende zomervakantie wil ik met onze zoon op familiebezoek in Amerika en hiervoor heeft hij een paspoort nodig. Ook heeft onze zoon een scheef gebit en is een beugel nodig. Omdat mijn ex ook gezag over onze zoon heeft, heb ik hem de vereiste toestemmingen gevraagd. Maar hij reageert niet op mijn verzoeken. Kan ik dan zonder toestemming verder?

Voor een reis naar Amerika is een paspoort nodig. Voor het aanvragen van een paspoort moeten beide gezaghebbende ouders toestemming geven. Dat geldt ook voor de reis zelf. Voor de reis kan gebruik worden gemaakt van het “toestemmingsformulier buitenlandse reis met minderjarigen”. Da
Als jullie zoon jonger is dan 12 is alleen van beide gezaghebbende ouders toestemming nodig voor een medische behandeling. Is een kind ouder dan 12, dan moet hij ook zelf toestemming geven. Is jouw zoon ouder dan 16 dan mag hij zelf beslissen mits hij in staat kan worden geacht tot een redelijke waardering van zijn belangen. De “beugelleeftijd” is meestal rond de 10-12 jaar en ik ga ervan uit dat zonder toestemming van beide ouders de medische behandeling niet kan beginnen.
Ik adviseer je daarom nog eerst een laatste email naar zijn in gebruik zijnde emailadres of een aangetekende brief te sturen samen met het toestemmingsformulier van de gemeente voor het reisdocument, waarin je gemotiveerd aangeeft waarom de beugel en het paspoort nodig zijn. Geef hem een reële termijn om te reageren. Reageert hij weer niet of weigert hij toestemming, dan kan je vervangende toestemming vragen bij de rechter. Als er geen dreiging is van kinderontvoering door jou en de beugel echt nodig is, dan verwacht ik dat die toestemming wel wordt verleend.

Meer weten over een onderwerp?