Eigendom na nieuw huwelijk.

Vorig jaar heb ik met mijn vriend een huis gekocht. Omdat ik veel eigen geld heb ingebracht ben ik voor 3/4 eigenaar en hij voor 1/4. Zo staat het ook in de officiële akte. Ik heb gehoord dat je niet meer in gemeenschap van goederen trouwt na 1 januari 2018 en alles houdt wat je hebt aangebracht. Blijf ik dan na mijn trouwdag op 6 juli a.s. voor 3/4 eigenaar van het huis?

Volgens de nieuwe wetgeving trouw je na 1 januari 2018 niet meer automatisch in gemeenschap van goederen. Wil je dat wel, dan moet je huwelijkse voorwaarden opmaken. Heb je die niet, dan geldt een “beperkte gemeenschap”. De volgende goederen én schulden vallen daarin:
– alles wat je voor het huwelijk al samen had;
– alles wat je tijdens het huwelijk verkrijgt/koopt;
– alleen die giften waarvan de schenker of de overledene heeft bepaald dat die in jullie beperkte gemeenschap zal vallen en
– wat jullie elkaar schenken.
Wat je voor het huwelijk al in eigendom hebt, blijft van jou. Mits dat eigendom dus niet is gedeeld met je nieuwe echtgenoot. Omdat het huis nu al van jullie samen is, valt die in de beperkte gemeenschap. Ook als is de verhouding nu ongelijk. Na jullie trouwdag wordt ieder voor de helft eigenaar. Dus ben je nu samen eigenaar van een auto, huis etc. dan blijf je dat ook na de huwelijksdag en wel voor de helft, óók als je nu voor een groter of kleiner deel eigenaar bent. Ook als staat in de eigendomsakte of op de bon een andere verhouding. Wil je dat anders, dan zal je huwelijkse voorwaarden moeten laten opstellen bij de notaris. Let er dan wel op dat de voorwaarden duidelijk zijn en door jullie ook worden nageleefd. Bewaar bewijsstukken van je banksaldo en eigendommen per jullie trouwdag. Anders zullen de meeste huwelijkse voorwaarden zinloos blijken bij de ontbinding van jullie huwelijk (door scheiding of overlijden).

Meer weten over een onderwerp?